Nowalijki co to takiego? Mianem tym określa się wiosenne młode warzywa, które zaczynają pojawiać się po raz pierwszy w danym roku- od wczesnej wiosny. Nowalijki charakteryzują się nieco odmiennym kolorem od warzyw dojrzewających w miesiącach letnich, ponieważ promienie słoneczne odbijają się od szyb okiennych szklarni. To takie warzywa jak:
- Sałata
- Pomidor
- Ogórek
- Szczypiorek
- Cebulka dymka
- Natka pietruszki
- Rzeżucha
- Szpinak
- Botwinka
Udając się na zakupy, zawsze kierujcie swoje kroki na pobliski targ, by mieć pewność, że warzywa pochodzą od lokalnych rolników. Nowalijki pojawiają się wraz z wiosną, dlatego już od kwietnia znajdziecie je na lokalnych targach i w warzywniakach. Wiosenne warzywa mogą być uprawianie zarówno w szklarni, jak i w gruncie. W przypadku nowalijek, uprawa zazwyczaj odbywa się w szklarni, która stwarza odpowiednie warunki klimatyczne – chroni przed wiatrem i zapewnia podwyższoną temperaturę. Dzięki temu plony stają się obfite! Tradycyjna uprawa, czyli w gruncie, sprawia, że warzywa są gotowe do zbiorów dopiero miesiąc później niż te szklarniowe. Warzywa wyrywane z gruntu pojawiają się najwcześniej w drugiej połowie kwietnia. Wysiew i zbiór zależy również od warunków pogodowych – lżejsza zima pozwoli na szybsze działanie.
Nie rezygnujmy z nowalijek! Warto je jeść, ale gdy wybierzemy się na zakupy, powinniśmy wybrać tylko te najlepsze, pochodzące od zaufanych rolników:
- Traktuj nowalijki jako dodatek do kanapki lub sałatki
- Sięgając po rzodkiewkę lub inne młode warzywa zwróćcie uwagę na jej wielkość. Duże, piękne warzywa prawdopodobnie zostały potraktowane sporą ilością chemikaliów.
- Przy wyborze wiosennych warzyw należy kierować się podstawowymi zasadami, jak przy wyborze warzyw sezonowych – unikać pleśni, nowalijki powinny być twarde, bez śladów przebarwień i podejrzanych nalotów.
- Przed spożyciem starannie umyj nowalijki, szczególnie te liściaste – sałatkę, szpinak, botwinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz