Święta Wielkiej Nocy już tuż, tuż. Czy zaczęliście już przyozdabiać jajka? Obecnie korzystamy z naklejek, barwników spożywczych lub koszulek termokurczliwych ale jak ozdabiano jaka kiedyś?
Tradycyjnie skorupki jaj barwiono przy użyciu naturalnych barwników. Oto lista kolorów i roślin dzięki którym wasze świąteczne jajeczka będą ekologiczne i pięknie ozdobione.
Młode żyto, jęczmień lub liście jemioły- kolor zielony.
Kora dębu i łuski cebuli- kolor brązowy.
Kora olchy- kolor czarny.
Kwiaty chabru- kolor niebieski.
Buraki ćwikłowe- kolor bordowy.
Krokusy- kolor pomarańczowy.
Jeszcze garść informacji: jednobarwne jaja- to kraszanki, pisanki – to jajka ozdobione wzorami. Aby je wykonać wykorzystywano jedną z kilku technik. Technika batiku- rysowania na jajkach wzorów płynnym woskiem a później barwienia. Po wyjęciu jaj z farby i starciu wosku otrzymywano jasny wzór. Technika rytownicza- wyskrobywanie ostrym narzędziem wzorów w ubarwionym jajku. Innym sposobem było oklejanie skorupek włóczką lub włóknem wyjętym z środka łodygi sitowia.
Życzymy udanej zabawy przy przygotowywaniu waszych pisanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz